De 7 beste SEO tools

Een website die hoog staat in de zoekmachines (Google, Bing,…) trekt meer bezoekers aan en meer bezoekers betekent (on)rechtstreeks meer inkomsten, toch? Wel, dat is eigenlijk de bedoeling van SEO uitgelegd in 1 zin. De technische term SEO staat voor Search Engine Optimalisation. Letterlijk: je website optimaliseren voor de zoekmachines. In dit artikel leggen wij je uit wat wij de beste SEO tools vinden voor het optimaliseren van je website. Er zijn er letterlijk duizenden verschillende en vele hiervan zullen ook wij niet kennen, maar de belangrijkste sommen we hier voor u op:

1. Google Search Console

Voor ons zijn de belangrijkste SEO tools niet persé de meest fancy tools. Vaak is back to basic interessanter. We beginnen met Google Search Console. Deze tool geeft inzicht hoeveel impressies/clicks je website heeft in de zoekresultaten en welke backlinks je website heeft gegenereerd. Daarnaast zal het je ook vertellen of er problemen zijn met je website.

2. Google Analytics

Vervolgens gaan we over naar een andere tool van Google, namelijk Google Analytics. Google Analytics is hét meetinstrument van je websitebezoekers bij uitstek. Je kan hier niet alleen bijhouden hoeveel bezoekers en pageviews je hebt, je kan hier kijken hoe lang je bezoekers je website hebben bezocht, uit welke landen/steden ze komen, via welk kanaal ze je website bezocht hebben, op welk apparaat ze je bezocht hebben, hoeveel bezoekers er real-time op je website zitten,…

Waarom is dit nu belangrijk? Wel, je kan op deze manier conclusies trekken van de website in zijn huidige vorm. Stel dat je merkt dat al je website bezoekers op mobiel je site al na enkele seconden verlaten is het te overwegen om te gaan kijken wat je op gebied van responsive design beter kan doen.

3. Hotjar

De volgende tool is minder bekend bij het grote publiek: Hotjar. Hotjar is een tool die analyseert waar de website bezoekers voornamelijk tijd spenderen op je website. Deze geeft de resultaten dan weer in een heatmap. Voor kleine, persoonlijke websites is Hotjar gratis. Wil je echter Hotjar gebruiken voor grotere websites is dit betalend met prijzen vanaf 29 dollar per maand.

4. UptimeRobot

UptimeRobot is een gratis tool die de uptime van je site bijhoudt (It’s al in the name…). Een
site die altijd online is zal door Google beter gewaardeerd worden als een site die vaak offline is. Als je site offline is zal deze een melding hiervan versturen. Een goede tip voor sites die hier last van hebben is mogelijk kijken naar een andere, betere hosting provider. In de meeste gevallen is dit de reden.

5. Google PageSpeed

Deze SEO tool is ook een gratis tool van Google en geeft inzicht in de snelheid van je website. Niet alleen geeft Google PageSpeed een score op 100 maar deze geeft ook precieze punten aan wat er verbeterd kan worden op gebied van website snelheid.

6. Mozbar

Mozbar is een gratis extension voor in je Chrome browser. Het geeft je toegang tot geavanceerde data op webpagina’s en in de zoekresultaten. In enkele klikken geeft het je weer wat de Page / Domain Authority scores zijn van een bepaalde pagina of site.  Je kan uw SERP analyse ook makkelijk  exporteren zodat je dit netjes in een rapport aan uw klant kan bezorgen. Op moment van schrijven is de MozBar al meer dan 650.000 geïnstalleerd en dus een populaire SEO tool onder SEO experts.

7. SEMrush

SEMrush is de meest ideale SEO tool op gebied van keyword research. Je kan heel gemakkelijk terugvinden welke keywords het best scoren per pagina. Het geeft gedetailleerde informatie over deze keywords inclusief de positie hiervan. SEMrush is een betaalde tool met prijzen vanaf 83 dollar per maand maar het  heeft wel een gratis proefperiode van 14 dagen waarin je al eens kan rondsnuffelen.