Wat Is Een Marketing Funnel?

Wat is een marketing funnel en hoe maak je daar optimaal gebruik van? Het is online één van de belangrijkste methoden om nieuwe klanten aan te trekken. Met de juiste content en communicatie kom je onder de aandacht bij jouw doelgroep. Je positioneert je als ideale keuze voor hun behoeften, zonder dat je overgaat tot de daadwerkelijke ‘sale’.

Let op: een marketing funnel is iets anders dan een sales funnel. Je kunt aan de slag met sales zodra de marketing z’n werk heeft gedaan. In de eerste funnel warm je de klant alvast goed op, zodat je daarna de kans krijgt om jouw product of dienst als de ideale oplossing te presenteren.

Een goede marketing funnel trekt potentiële klanten aan, omdat je spreekt over de problemen die de doelgroep ervaart en de kansen die er liggen. Dat doe je op een informerende wijze, zonder dat je te commercieel wordt. Je verstrekt interessante informatie waar de doelgroep wat aan heeft, waarmee je belangrijke waarde toevoegt.

Aantrekken van potentiële klanten

Een complete funnel combineert marketing en sales. Er is sprake van 6 belangrijke fases:

  1. Zichtbaarheid (Awareness)
  2. Interesse (Interest)
  3. Overweging (Consideration)
  4. Intentie (Intent)
  5. Evaluatie (Evaluation)
  6. Aankoop (Purchase)

De eerste twee tot vier stappen behoren tot de marketing funnel. De afgelopen jaren is het marketing-gedeelte groter geworden, omdat jouw doelgroep vooral online goed door heeft of er sprake is van een commerciële boodschap. Probeer daar zo lang mogelijk van weg te blijven, om jouw potentiële klanten goed op te warmen.

Een goede marketing funnel combineert informatieve content met communicatie die bijdraagt aan de vindbaarheid in Google. Het biedt kansen voor goede zoekmachine optimalisatie, omdat je waardevolle content creëert. Door daar de juiste zoektermen aan toe te voegen sla je twee vliegen in één klap.

Problemen en kansen: voorkom de ‘red flag’

Wil je succesvol aan de slag met jouw marketing funnel? Voorkom ‘red flags’, door niet te snel te commercieel te worden. Het is de kunst om jouw doelgroep informatie te verstrekken die van toegevoegde waarde is. Wat zijn vragen die er leven, welke problemen ervaart de doelgroep en welke oplossingen passen daarbij? Voorkom dat je te snel jouw product of dienst als dé oplossing presenteert. Dat leidt tot een ‘red flag’, waardoor de doelgroep afhaakt en je de kans mist om iemand te overtuigen.

Specialisten voor jouw marketing funnel

Aan de slag met specialisten voor jouw marketing funnel? We denken met je mee over de doelgroep, belangrijke problemen en kansen. Bovendien zijn we gespecialiseerd in Conversion Rate Optimization. Zodra je nieuwe bezoekers bij jou op de website ontvangt helpen we die te converteren naar betalende klanten.
Benieuwd hoe we bouwen aan jouw marketing funnel en hoe we die naadloos laten overgaan in het sales-gedee!lte? Neem contact met ons op, dan vertellen we je graag meer over de ideale funnel om jouw doelgroep te bereiken en op de juiste manier aan te spreken.